Από το hamfest της Βέροιας είχα πάρει πριν ένα δυο χρόνια μια μεταχειρισμένη κάθετη κεραία της Diamond την CP-6. Η κεραία καλύπτει άνετα όλο το εύρος των HF συμπεριλαμβανομένου και το 6m και με περίπου το 1/3 τον χρημάτων της καινούριας, μπόρεσα να εγκαταστήσω στην ταράτσα μου μια κάθετη που πάντα ήθελα να την συγκρίνω με τις επιδώσεις της κατευθυνόμενής μου.
Από τεχνικής άποψης δυστυχώς η CP-6 δεν είναι και ότι καλύτερο έχω συναντήσει στα 17 χρόνια της ραδιοερασιτεχνικής μου ζωής. Η μηχανική αντοχή της δεν είναι πολύ καλή και επειδή ζω στη θυελλώδη περιοχή (Ξάνθη) αντιμετώπισα πολλά προβλήματα.
Η CP-6 είναι περισσότερο για τα 20m και τα 15m, εκεί όμως που κάνει πραγματικά καλή δουλειά είναι τα 10m αλλά και τα 6m αφού με αυτήν την κεραία δουλέψαμε με την ΤΗΛΕΘΡΑ το AEGEAN Contest του 2009 και πήραμε σαν ομάδα της Ξάνθης την πρώτη θέση. Στα 80m και 40m ήταν άνευ αξίας και κανονικά η εταιρία δεν θα έπρεπε να αναφέρει καθόλου την λειτουργία της σε αυτές τις μπάντες.
Στην επισκευή
Το κυριότερο πρόβλημα της CP-6 είναι το σπάσιμο του πρώτου traps το και το ξεκόλλημα μιας βάση, πράγμα που της αυξάνει τα στάσιμα σε όλες τις μπάντες και ουσιαστικά την κάνει για πέταμα. Το πρόβλημα δεν δημιουργείται από την ισχύ (όπως μου είπε φίλος «της πέταξες τα πέταλα») αλλά από την κακή στήριξη και την κακή κατασκευή στο σημείο, αφού έχει μόνο ένα περτσίνι να συγκρατεί 4 μέτρα αλουμίνιο από εκεί και πάνω.
Η επισκευή της είναι πολύ εύκολη αρκεί κάποιος να καταλαβαίνει πως δουλεύει η στήριξη της εταιρίας. Το πρώτο πρόβλημα είναι να δεις πως ανοίγει το traps… Έχει μια σειρά από 16 πόντες πάνω στο εξωτερικό αλουμίνιο που ο μόνος τρόπος για να το απομακρύνεις είναι να τις ξε-τρυπήσεις ελαφρά με ένα ψιλό τριπανάκι. Στην συνέχεια βγάζει την κεντρική βίδα και παίρνεις στα χέρια το εσωτερικό του traps. Εντοπίζεις που έχει ο κατασκευαστής το ένα και μοναδικό περτσίνι στην κάτω πλευρά και είτε βάζεις αν 180 μοίρες άλλα δυο περτσίνια, για να το στερεώσεις καλά το πλαστικό με το αλουμίνιο ή βάζεις αυτοδιάτρητες βίδες, πράγμα που έκανα εγώ στην δικιά μου CP-6. Για καλύτερη στερέωση έβαλα άλλες δυο βίδες και στην απέναντι πλευρά, την επάνω δηλαδή πλευρά του πρώτου traps.
Το επόμενο σημείο ελέγχου ήταν στο κέντρο του traps εκεί όπου ενώνονται τα δύο πηνία κάνοντας πυκνωτή με το εξωτερικό περίβλημα του traps. Εκεί κόλλησα από την αρχή τις δυο άκρε του πηνίου το οποίο από τους κραδασμούς είχε ξεκολλήσει και ουσιαστικά ήταν στον αέρα…
Τέλος για να κλείσω το traps χρησιμοποίησα μια πόντα, ποντάροντας τα 16 αρχικά σημεία αφού είχα γυρίσει το εξωτερικό περίβλημα κατά 45 μοίρες για να αποφύγω τα ξετρυπήματα, που είχα κάνει κατά το άνοιγμα. Η στεγανοποίηση έγινε με λίγη σιλικόνη. Είναι σημαντικό να πω ότι στο βίντεο που παραθέτω παρακάτω ο συνάδελφος έχει χρησιμοποιήσει για το κλείσιμο βίδες, που αν χρησιμοποιηθούν αντί τις πόντας, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το μέσα αλουμίνιο και ακυρώσουν στην ουσία τον «πυκνωτή» που κάνει το εξωτερικό περίβλημα του traps.
Οι φωτογραφίες είναι από την επισκευή και της δικής μου CP-6 ενώ το βιντεάκι το βρήκα στο ιντερνέτ και είναι αρκετά κατατοπιστικό.
Τέλος θα πρέπει να πω ότι αν κάποιος χρησθεί περισσότερες πληροφορίες για την επισκευή της δικής του CP-6, ας μην διστάσει να με ρωτήσει αν μπορώ να βοηθήσω…
73 και καλές επισκευές
SV7BVM
http://youtu.be/F2gL1ctfLyg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου