My last 10 QSO

www.hrdlog.net

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τα βραχέα κύματα με τα μάτια και τα αυτιά του Σταύρου Καρυπίδη SV7BVM (Πηγή SZ7XAN.gr)

Συνεχίζοντας η Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης το πρόγραμμα ενημέρωσης – εκπαίδευσης των μελών της, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε από τον SV7BVM Σταύρο Καρυπίδη- με κάποιες μικρές αλλαγές- η δουλειά του πολύ καλού συναδέλφου SV1DPI Κώστα Σταμάτη, «Εισαγωγή στις μπάντες των HF», στα μέλη της ΤΗΛΕΘΡΑ στα εντευκτήρια της ένωσης στην Λευκίππου 1 στην Ξάνθη.

Σκοπός της παρουσίασης η πρώτη επαφή των νέων ραδιοερασιτεχνών που από SW έγιναν SV σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο σχετικά με τον ραδιοερασιτεχνισμό, αλλά και η περαιτέρω εμβάθυνση στις μπάντες των βραχέων από τους παλαιότερους.

Τα modes που χρησιμοποιούμε , οι μπάντες στις οποίες εργαζόμαστε, «τα καφενεία» στα οποία βρισκόμαστε στα ερτζιανά, το DX που με κόπους καταφέρνουμε, τα Contest στα οποία μπορούμε να συμμετέχουμε, τα Pieup που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τα Clusters που αξιοποιούμε, η αξία του propagation στις μακρινές επαφές , το Skip που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας , μαζί με το τι είναι το Award, οι ραδιοχώρες στην υδρόγειο, τα DX Bulletins στον κόσμο , οι QSL κάρτες και η αξία τους στο αρχείο μας , το QSL Bureau, το LotW, αλλά και ο κώδικας συμπεριφοράς των ραδιοερασιτεχνών στις μπάντες των HF ήταν μερικά από τα θέματα που παρουσιάσθηκαν αναλυτικά από τον SV7BVM στους παρευρισκόμενους.

Τα μέλη της ΤΗΛ.Ε.ΘΡΑ. έδειξαν μεγάλη προσοχή και αρκετό ενδιαφέρον για την παρουσίαση, που έγινε με διαφάνειες και εποπτικά μέσα, επικεντρώνοντας βέβαια στο τέλος στην διατύπωση ερωτημάτων και αποριών.

Ο Σταύρος Καρυπίδης έλαβε σειρά «επιθετικών» ερωτημάτων και με πολύ υπομονή αλλά και σαφήνεια απάντησε, τηρώντας τον ραδιοερασιτεχνικό κώδικα συμπεριφοράς, καθώς οι περισσότεροι είχαμε σοβαρές απορίες και χρειάστηκαν αρκετές διευκρινίσεις για να μπούμε στα βαθιά των βραχέων κυμάτων, να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα των « Καφενείων», απαραίτητα για την γνωριμία μας με τους συναδέλφους στην Ελλάδα, και να πάμε ένα βήμα πιο κάτω στις DX επικοινωνίες, στις παρατηρήσεις που μπορούμε να καταγράφουμε και στα συμπεράσματα τέλος που μπορούμε να εξάγουμε.

Το 2011 φάνηκε για την ΤΗΛ.Ε.ΘΡΑ. άκρως δημιουργικό.
Με την ευχή και το 2012 να βρει την Ένωση σε δημιουργική πορεία, έκλεισε ένας κύκλος ενημερώσεων – εκπαιδεύσεων και μετά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών που Προγραμματίστηκε μετά από απόφαση του Δ.Σ. την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012, ελπίζουμε ότι θα ανοίξει ένας ακόμη συναρπαστικός κύκλος διερεύνησης θεμάτων γύρω από τον ραδιοερασιτεχνισμό.