My last 10 QSO

www.hrdlog.net

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Το πρώτο μου DXCC !!!

Άργησε λίγο το πρώτο μου DXCC αλλά ήρθε τελικά μετά από 17 περίπου χρόνια που είμαι ραδιοερασιτέχνης. Μάλιστα η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που δεν έστειλα καν τις κάρτες που έχω στο ντουλάπι μου «με το κιλό». Το πήρα από την ARRL με την μέθοδο του LotW. Ανέβασα δηλαδή πιστοποιημένα το adif αρχείο με τις επαφές μου και αφού έκανα την διαδικασία με την «αγορά» των credits μέσα σε 6- 7 μέρες το είχα στα χέρια μου. Χριστουγεννιάτικο δώρο!!! Η συσκευασία ήταν κύλινδρος και εκτός του βραβείου περιείχε μέσα και μια καρφίτσα της ARRL για το DXCC και αποδείξεις για τα χρήματα που πλήρωσα- περίπου 40ευρώ- αλλά και εκτύπωση με τις επαφές που έχω πιστοποιήσει!
Σε αυτήν την διαδικασία με βοήθησε πολύ ένα σχετικό άρθρο του SV1PDI http://users.otenet.gr/~sv1dpi/gr/lotw/dxccapplication.html με τον τίτλο «Πώς να Ετοιμάσετε την αίτησή σας για το DXCC (είτε με LotW είτε χωρίς)...»
Όπως πιθανότατα γνωρίζετε το DXCC είναι το βραβείο με τη μεγαλύτερη αποδοχή στο χώρο των ραδιοερασιτεχνών. Για να το κατακτήσει κάποιος πρέπει να έχει επιβεβαιωμένες επαφές με 100 ραδιοχώρες σε σύνολο 338. Η επιβεβαίωση των επαφών γίνεται:
1. στέλλοντας τις qsl κάρτες στην ARRL.
2. στέλνοντας τις κάρτες σας σ' έναν εξουσιοδοτημένο ελεγκτή.
3. υποβάλλοντας αίτηση ηλεκτρονικά για επαφές που επιβεβαιώνονται μέσω LotW (Αυτό έκανα εγώ).
4 .Υποβάλλοντας αίτηση μέσω LotW και παράλληλα στέλνοντας κάρτες.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.
1. Για την πρώτη περίπτωση, του να στείλουμε τις κάρτες μας στην Αμερική πρέπει να έχουμε υπ' όψιν:
χρειάζεται να κάνουμε απλά μια αίτηση
μπορούμε να στείλουμε κάρτα για οποιαδήποτε επαφή
κοστίζουν τα ταχυδρομικά
2. Για τη δεύτερη περίπτωση: Μπορούμε να στείλουμε τις κάρτες μας στον Κλεάνθη SV1JG που είναι ο εξουσιοδοτημένος ελεγκτής της ARRL για την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση:
Χρειάζεται να κάνουμε πάλι αίτηση αλλά και να συμπληρώσουμε μια λίστα με τις κάρτες μας
Τα ταχυδρομικά είναι σαφώς λιγότερα ή και καθόλου αν πάμε οι ίδιοι στον Κλεάνθη
Δε μπορούμε να τσεκάρουμε κάρτες για τα 160μ
Μπορούμε να πληρώσουμε με μετρητά
Για να κατεβάσετε την αίτηση καθώς κι ένα έντυπο για να συμπληρώσουμε τις κάρτες που θα επιδείξουμε στον ελεγκτή, κάντε δεξί κλικ και "αποθήκευση ως" στο παρακάτω λινκ:
http://www.arrl.org/files/file/DXCC/DXCC_2010a.pdf
Υπάρχει καινούρια και πιο καλή πλέον αίτηση και φύλλο συμπλήρωσης, που μπορεί να συμπληρωθεί online και να τυπωθεί. Έτσι είναι πληκτρολογημένα και πιο καθαρά όσα θα γράψετε.
3. Για την τρίτη περίπτωση, αν δηλαδή υποβάλλεται αίτηση μόνο ηλεκτρονικά δε χρειάζεται τίποτα άλλο να κάνετε, παρά η ηλεκτρονική διαδικασία. Έχετε βέβαια υπ' όψιν ότι το κάθε qso χρεώνεται παραπάνω αν επιβεβαιωθεί ηλεκτρονικά απ' ότι αν στέλνονταν με κάρτα. Από την άλλη μεριά αν κάνετε μόνο ηλεκτρονικά αίτηση, έχετε το πλεονέκτημα ότι εκτελείται πολύ γρήγορα (2- 3 μέρες) ενώ οι άλλες κάνουν 2- 3 μήνες. Εγώ ήμουν τυχερός και μου ήρθε το DXCC μέσα σε μια βδομάδα μόνο!!!
4. Τέλος για την τέταρτη περίπτωση, αν δηλ. υποβάλλετε ηλεκτρονική αίτηση Online και θέλετε να στείλετε και κάρτες συγχρόνως, τότε θυμηθείτε να τσεκάρετε ένα τετραγωνάκι όπου λέει ότι θα στείλετε και paper cards (και κανονικές κάρτες δηλ. σε χαρτί). Τις κάρτες τότε θα πρέπει να τις στείλετε είτε στην Ελλάδα για έλεγχο (SV1JG) είτε στην Αμερική. Έως ότου λάβουν τις κάρτες σας πάντως η αίτησή σας θα εκκρεμεί.
Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το άρθρο και φυσικά να κάνετε την ηλεκτρονική διαδικασία μιας και είναι ευκολότερη. (Αρκεί και οι ανταποκριτές σας βέβαια να χρησιμοποιούν το LoTW για τις επαφές τους).

73 de
SV7BVM
DXCC # 45740

3 σχόλια:

SV1EML είπε...

ΩΡΑΙΟΣ! ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΙΧΟΣ
73

Amateur Radio interest of SV1CDY είπε...

Μπράβο Σταύρο! Και εις ανώτερα, 73

stiv είπε...

eyxaristo paidia...