My last 10 QSO

www.hrdlog.net

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ξάνθη Γιορτές Παλιάς Πόλης 2012 ευκαιρία για το J47X

Ως μέλος της ομάδα DX του συλλόγου ραδιοερασιτεχνών Θράκης ΤΗΛ.Ε.ΘΡΑ. ξεκινώ για ακόμη μια χρονιά την δραστηριότητα στα βραχέα με στόχο την προβολή των εκδηλώσεων που γίνονται στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης από τις 1 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2012.
Για οκτώ μέρες θα προσπαθήσω να δουλέψω καθημερινά σε όλες τις μπάντες των βραχέων κυμάτων ενεργοποιώντας το ειδικό διακριτικό κλήσης J47X σε SSB, CW, RTTY και PSK31!!! Επίσης καλό όλους σας να επισκεφτείτε την πόλη μας ή να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για την Παλιά Πόλη της Ξάνθης από το διαδίκτυο http://www.deax.gr.
Την πρώτη και την δεύτερη μέρα του J47X θα γίνει προσπάθεια για συμμετοχή στο Field Day της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (/ portable) αν και η «φασαρία» από τα σουβλάκια τις ψηστιέρες και τους ήχους της μουσικής είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο θα μου επιτρέψουν να μπορέσω να εκπέμψω αξιοπρεπώς σε κατάσταση «εκστρατείας». Ίσος σε αυτό βοηθήσει λίγο και ο SV7JJZ, που πάντα έχει καλές ιδέες. Για την εκδήλωση αυτή του J47X έχει σχεδιαστεί και θα εκτυπωθεί μια ειδική «συλλεκτική» QSL κάρτα, κάντε την επαφή σας λοιπόν, ειδικά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου που θα τρέχει και το Field Day της ΕΕΡ για να μας δώσετε και τους απαραίτητους πόντους της επαφής.
Για όσους τώρα επισκεφθούν την πόλη της Ξάνθης κατά την διάρκεια των γιορτών τους ενημερώνω ότι ακούω στο R2 και στο 433.500 και είναι ευπρόσδεκτοι πάντα στο shack μου!!!
73 de
SV7BVM

Υ.Γ. Λίγα λόγια για την παλιά μας πόλη
Ενταγμένη στην καρδιά της σύγχρονης Ξάνθης, ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Θράκης με 50.000 κατοίκους, η παλιά πόλη είναι ένας πόλος έλξης σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που συγκεντρώνει πολιτισμικό, ιστορικό και οικολογικό ενδιαφέρον.
Ο παραδοσιακός οικισμός της Ξάνθης, η «παλιά Ξάνθη», είναι το τμήμα της πόλης που ευτυχώς διασώθηκε ως σήμερα διατηρώντας το περιεχόμενο του παρά τις πιέσεις του ευρύτερου αστικού χώρου.
Η διασωζόμενη ως σήμερα μορφή του οικισμού είναι δημιούργημα κυρίως του 19 ου αιώνα, με αφετηρία την τρίτη δεκαετία του (1830) όπως δηλώνεται από τις χρονολογήσεις των χριστιανικών εκκλησιών γύρω από τις οποίες οργανώθηκαν οι πρώτες συνοικίες.
Η περίοδος 1870- 1910 αντιπροσωπεύει τη φάση εντατικής ανάπτυξης του οικισμού, καθώς η πόλη αναδεικνύεται σε εμπορικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο μιας ακμάζουσας περιφέρειας της οποίας η οικονομία βασίζεται κυρίως στην ανάπτυξη της καλλιέργειας του καπνού. Οι οικονομικές δραστηριότητες που θα κινηθούν γύρω από τον καπνό θα σφραγίσουν, με την ακμή και την παρακμή τους, την εξέλιξη της φυσιογνωμίας του οικισμού. Στην περίοδο της ανάπτυξης, Ηπειρώτες και Μακεδόνες καπνέμποροι εγκαθίστανται στην πόλη και το ελληνικό στοιχείο ανέρχεται ραγδαία στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή.
Έλληνες έμποροι οικοδομούν τα διασωζόμενα ως σήμερα μεγάλα αρχοντικά και η ελληνική κοινότητα ανοικοδομεί σχολεία και εκκλησίες. Εμπορικές και διοικητικές αλλά και βιοτεχνικές λειτουργίες αναπτύσσονται στο κέντρο του αστικού ιστού.
 Από τις αρχές του 20ου αιώνα, βιοτεχνικές και βιομηχανικές χρήσεις καθώς και νέες περιοχές κατοικίας αρχίζουν να αναπτύσσονται εκτός των ορίων του σημερινού οικισμού. Με την έλευση προσφύγων από το 1924 και μετά, ο πληθυσμός και η έκταση της Ξάνθης σχεδόν διπλασιάζονται, ενώ το πολεοδομικό κέντρο μετακινείται σιγά – σιγά  νοτιότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: