My last 10 QSO

www.hrdlog.net

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Ήρθε και το 4ο μου DXCC για τα 20m!!!Είμαι ραδιοερασιτέχνης από το 1994 αλλά για πολλά χρόνια λόγο δουλειάς και παιδιών δεν μπορούσα να ασχοληθώ με την συλλογή και αρχειοθέτηση των χιλιάδων καρτών που έχω στο συρτάρι μου. Έχω γράψει και άλλη φορά ότι τώρα που η τεχνολογία προχώρησε αρκετά υπάρχει ευκολότερος τρόπος αφού δεν στέλνεις καν κάρτες και η διαδικασία του LoTW κάνει την ζωή μας πολύ πιο εύκολη.
Αφού άνοιξα έναν λογαριασμό στην ARRL στα μέσα του 2011 (εννοείται δωρεάν), ανεβάζω κάθε τόσο ένα πιστοποιημένο αρχείο με τις επαφές μου και αφού έκανα την διαδικασία με την «αγορά» των credits μέσα σε 8- 10 μέρες είχα στα χέρια μου το πρώτο (mix), το δεύτερο (SSB) το τρίτο (15m) και τώρα το 4 ο μου DXCC για τα 20m σαν Πασχαλιάτικο δώρο!!! Η συσκευασία σαν των υπολοίπων ένας κύλινδρος και εκτός του βραβείου περιείχε μέσα και αποδείξεις για τα χρήματα που πλήρωσα- περίπου 33 δολάρια- αλλά και εκτύπωση με τις επαφές που έχω πιστοποιήσει!
Θα πρέπει εδώ να τονίζω ότι τα 20 m αν και έχουν πολύ «κόσμο» και είναι μια μπάντα για να ξεκινήσει κανείς τα DX ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να τα «κλείσεις» με επιβεβαιωμένες επαφές, για αυτό αν παρατηρήσατε, πρώτα έκλεισα τα 100 DXCC στα 15 m και ακολούθησαν τα 20 m αν και κάποιος θα πίστευε το αντίθετο.
Σε όλη αυτή την διαδικασία με βοήθησε πολύ ένα σχετικό άρθρο του SV1PDI (του Κώστα) που δυστυχώς κατέβητε από το site του αλλά σας το παραθέτω παρακάτω για νομίζω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους.
«Πώς να Ετοιμάσετε την αίτησή σας για το DXCC (είτε με LotW είτε χωρίς)...»
Όπως πιθανότατα γνωρίζετε το DXCC είναι το βραβείο με τη μεγαλύτερη αποδοχή στο χώρο των ραδιοερασιτεχνών. Για να το κατακτήσει κάποιος πρέπει να έχει επιβεβαιωμένες επαφές με 100 ραδιοχώρες σε σύνολο 338. Η επιβεβαίωση των επαφών γίνεται:
1. στέλλοντας τις qsl κάρτες στην ARRL.
2. στέλνοντας τις κάρτες σας σ' έναν εξουσιοδοτημένο ελεγκτή.
3. υποβάλλοντας αίτηση ηλεκτρονικά για επαφές που επιβεβαιώνονται μέσω LotW (Αυτό έκανα εγώ).
4 .Υποβάλλοντας αίτηση μέσω LotW και παράλληλα στέλνοντας κάρτες.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.
1. Για την πρώτη περίπτωση, του να στείλουμε τις κάρτες μας στην Αμερική πρέπει να έχουμε υπ' όψιν:
χρειάζεται να κάνουμε απλά μια αίτηση
μπορούμε να στείλουμε κάρτα για οποιαδήποτε επαφή
κοστίζουν τα ταχυδρομικά
2. Για τη δεύτερη περίπτωση: Μπορούμε να στείλουμε τις κάρτες μας στον Κλεάνθη SV1JG που είναι ο εξουσιοδοτημένος ελεγκτής της ARRL για την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση:
Χρειάζεται να κάνουμε πάλι αίτηση αλλά και να συμπληρώσουμε μια λίστα με τις κάρτες μας
Τα ταχυδρομικά είναι σαφώς λιγότερα ή και καθόλου αν πάμε οι ίδιοι στον Κλεάνθη
Δε μπορούμε να τσεκάρουμε κάρτες για τα 160μ
Μπορούμε να πληρώσουμε με μετρητά
Για να κατεβάσετε την αίτηση καθώς κι ένα έντυπο για να συμπληρώσουμε τις κάρτες που θα επιδείξουμε στον ελεγκτή, κάντε δεξί κλικ και "αποθήκευση ως" στο παρακάτω λινκ:
http://www.arrl.org/files/file/DXCC/DXCC_2010a.pdf
Υπάρχει καινούρια και πιο καλή πλέον αίτηση και φύλλο συμπλήρωσης, που μπορεί να συμπληρωθεί online και να τυπωθεί. Έτσι είναι πληκτρολογημένα και πιο καθαρά όσα θα γράψετε.
3. Για την τρίτη περίπτωση, αν δηλαδή υποβάλλεται αίτηση μόνο ηλεκτρονικά δε χρειάζεται τίποτα άλλο να κάνετε, παρά η ηλεκτρονική διαδικασία. Έχετε βέβαια υπ' όψιν ότι το κάθε qso χρεώνεται παραπάνω αν επιβεβαιωθεί ηλεκτρονικά απ' ότι αν στέλνονταν με κάρτα. Από την άλλη μεριά αν κάνετε μόνο ηλεκτρονικά αίτηση, έχετε το πλεονέκτημα ότι εκτελείται πολύ γρήγορα (2- 3 μέρες) ενώ οι άλλες κάνουν 2- 3 μήνες. Εγώ ήμουν τυχερός και μου ήρθε το DXCC μέσα σε μια βδομάδα μόνο!!!
4. Τέλος για την τέταρτη περίπτωση, αν δηλ. υποβάλλετε ηλεκτρονική αίτηση Online και θέλετε να στείλετε και κάρτες συγχρόνως, τότε θυμηθείτε να τσεκάρετε ένα τετραγωνάκι όπου λέει ότι θα στείλετε και paper cards (και κανονικές κάρτες δηλ. σε χαρτί). Τις κάρτες τότε θα πρέπει να τις στείλετε είτε στην Ελλάδα για έλεγχο (SV1JG) είτε στην Αμερική. Έως ότου λάβουν τις κάρτες σας πάντως η αίτησή σας θα εκκρεμεί.
Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να κάνετε την ηλεκτρονική διαδικασία μιας και είναι ευκολότερη. (Αρκεί και οι ανταποκριτές σας βέβαια να χρησιμοποιούν το LoTW για τις επαφές τους).
73 de
SV7BVM

1 σχόλιο:

stiv είπε...

Τα παιδιά από το SZ1A μου έστειλαν το παρακάτω link για τα άρθρα του Κώστα:

Καλησπέρα συνάδελφε,
οι πολύ χρήσιμες οδηγίες του SV1DPI για το Lotw βρίσκονται πλέον στη σελίδα της ΕΡΔΕ
http://www.sz1a.org/
http://www.sz1a.org/index.php/lotw
73