My last 10 QSO

www.hrdlog.net

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

Εξαιρετικό το νέο μου "παπαγαλάκι" Voice Keyer Kit του DL8BQA για ICOM και YAESUΑν και για τους ραδιοερασιτέχνες που ασχολούνται με τα contest υπάρχει το εξαιρετικό πρόγραμμα Ν1ΜΜ το οποίο μπορεί να εκπέμψει επαναλαμβανόμενα το CQ σου, όταν είσαι σε συνθήκες εκστρατείας και θέλεις ένα «παπαγαλάκι» να σε ξεκουράζει το Voice Keyer Kit του DL8BQA (BX-184Μ) είναι η λύση στο πρόβλημά σου.
Το κακό είναι ότι ακόμα και σήμερα το 2014 δεν υπάρχουν πολλοί πομποδέκτες που να έχουν ενσωματωμένο ένα τέτοιο ωραίο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτό του παπαγάλου που επαναλαμβάνει την κλήση σου. Έτσι πολλοί συνάδελφοι αναζητούν εξωτερικές λύσεις ειδικά για τις /P καταστάσεις τους.
Το κιτ που αγόρασα κοντά στα Χριστούγεννα και συναρμολόγησα ανήμερα το ΠΑΣΧΑ (!!!) είναι το Voice Keyer Kit (BX-184Μ) του DL8QA και το πήρα από το FUNK AMATEUR, οι οποίοι δυστυχώς μιλάμε και γράφουν ΜΟΝΟ Γερμανικά!!!
Το κιτ λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μικρόφωνο τροποποιημένο το οποίο διαθέτει μνήμη για να ηχογραφεί την κλήση μου και να την επαναλαμβάνει μία ή περισσότερες φορές αυτόματα.
Δεν υπάρχει πρόσθετο κουτί ή άλλα καλώδια απλά αντικαθιστάς την «χούφτα» με μια άλλη που έχεις συναρμολογήσει ο ίδιος, μιας και όλα έρχονται σε κιτ. Το κιτ μπορεί να προσαρμοστεί είτε σε YAESU είτε σε ICOM πομποδέκτες, αν και η μετατροπή αυτή γίνεται με εσωτερική καλωδίωση (και την προσθήκη μιας έξτρα αντίστασης 470 ohm) οπότε θα πρέπει να ανοιχθεί αν θέλεις να το αλλάξεις χρήση.
Η συναρμολόγηση είναι πανεύκολη μιας και τα SMD είναι ήδη κολλημένα πάνω στη πλακέτα. Κολλάς μόνο τα πυκνωτάκια και τα μπουτονάκια, το μικρόφωνο και είσαι έτοιμος. Επειδή δεν ήθελα να χαλάσω το πρωτότυπο μικρόφωνο του YAESU παρήγγειλα το κιτ που ήταν full extra (10 ευρώ παραπάνω) και είχε και την «χούφτα» μαζί. Όμως και αυτό χρειάστηκε «μετατροπή» για να μπορέσει να στερεωθεί η νέα κάψα, πράγμα που θα σας δυσκολέψει λίγο (μηχανικά).
Οι οδηγίες ήταν καλές και δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα αφού η κατασκευή δούλεψε με την πρώτη και με πολύ καλά αποτελέσματα. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει με την συγκόλληση ενός πυκνωτή SMD 1nf πάνω στην κάψα του μικροφώνου (μου πήρε τουλάχιστον ένα δύο λεπτά, ένεκα και της ηλικίας που περνά σιγά- σιγά, του τρέμουλου στο χέρι και της αδύναμης όρασης με το hihi!!!). Άλλο σημείο που είδα να υπάρχει πρόβλημα ήταν όταν έπρεπε να κάνω την καλωδίωση με τα jumper για να δουλεύει για μηχάνημα YAESU. Jumper δεν υπήρχαν μέσα στην συσκευασία (δεν προβλέπεται) και έπρεπε να ψάξω να βρω πολύ λεπτό σύρμα να χωράει στις τρυπούλες, εν τέλει το αντιμετώπισα και αυτό με επιτυχία.
Τέλος χρειάσθηκε και λίγη ώρα ώστε να ρυθμίσω το PTT μιας και η επαφή που σου στέλνουν και κολλάς πάνω στην πλακέτα θέλει μια κάποια προσαρμογή για να λειτουργεί με το πλαστικό κομμάτι του PTT της «χούφτας». Πρέπει να το στραβώσεις και να κάνεις μερικές δοκιμές για το που πατάει πρές και που όχι.
Πως λειτουργεί το μικρόφωνο
Λοιπόν, είναι πολύ απλό. Ο παπαγάλος ελέγχεται από το κουμπί FST του μικροφώνου στη μέση μεταξύ των κομβίων DWN και UP.
Για να ηχογραφήσουμε ένα μήνυμα κρατάμε πατημένο το κουμπί FST για 2 έως 3 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια πατάμε το PTT και μιλάμε στο μικρόφωνο σε κλήση π.χ. CQ CQ DX de SV7BVM SV7BVM. Το μήνυμα μπορεί να είναι έως και 60 δευτερόλεπτα!!! Η εγγραφή διακόπτεται μετά την απελευθέρωση του PTT.
Για να παίξει το μήνυμα μια φορά απλά πατάμε σύντομα το κουμπί FST. Το PTT δημιουργείται αυτόματα. Μπορούμε να ακυρώσουμε την λειτουργία οποιαδήποτε στιγμή πατώντας το πλήκτρο PTT.
Για να παίξει το μήνυμα σε επαναλαμβανόμενη λειτουργία κρατάμε πατημένο το πλήκτρο FST για 0,5 έως 1 δευτερόλεπτο. Μετά από λίγο, το μήνυμα αρχίζει να παίζει, το PTT δημιουργείται αυτόματα. Το PTT απελευθερώνεται όταν τελειώσει το CQ μας και το keyer περιμένει για όσο χρόνο έχουμε ρυθμισμένη την χρονική καθυστέρηση και αρχίζει ξανά από την αρχή… CQ CQ DX de SV7BVM SV7BVM. Η λειτουργία του βρόχου δεν σταματά ποτέ αν δεν πατήσουμε το πλήκτρο PTT για να το σταματήσει.
Σχετικά με τον χρόνο παύσης έχουμε την επιλογή ανάμεσα σε 3 διαφορετικούς χρόνους, δηλαδή οι επανειλημμένες εκκλήσεις CQ μπορούν να ρυθμιστούν κάθε 3 sec ή 6 sec ή 10 sec.
Νομίζω ότι το Voice Keyer Kit του DL8QA είναι μια καλή επιλογή για τον σταθμό σας και θα έχετε με λίγα χρήματα περίπου 60 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά (http://www.box73.de/product_info.php?products_id=2361) ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα σας ξεκουράζει.
Ξάνθη Απρίλιος 2014
73 tu de
SV7BVM Σταύρος ΚαρυπίδηςΔεν υπάρχουν σχόλια: