My last 10 QSO

www.hrdlog.net

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Αν και οι θεοί των ραδιοερασιτεχνών δεν ήταν μαζί μας πήγαμε καλά στο CQ WW SSB Contest 2014




 









Δεν ξέρω αν ήταν τελικά καλή η ιδέα ή απλά ήταν μια τρέλα της στιγμής, όταν σε μια απογευματινή συνάντηση των μελών της ΤΗΛΕΘΡΑ (Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης) πριν ένα μήνα έριξα την ιδέα να δουλέψουμε όλοι μαζί το ειδικό διακριτικό κλήσης του Καρναβαλιού και των Γιορτών Παλιάς πόλης της Ξάνθης, το γνωστό J47X στον μεγαλύτερο ραδιοερασιτεχνικό διαγωνισμό της χρονιάς στο CQ WW SSB Contest 2014.
Είχαμε έναν ανενεργό ρότορα και έναν πύργο που καθότανε και μια κεραία Χ7 της Cushcraft την οποία είχε αγοράσει πριν τρία χρόνια ο SV7OWC (Μουμήν) και την είχε ακόμη στα κουτιά της. Η αλήθεια είναι ότι όταν αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος ο καιρός ήταν καλός και μας παρέσυρε… λέγοντας ότι θα δουλέψουμε την X7 μαζί με το κιτ των 40μ και θα ρίχναμε και δυο δίπολα για 80 και 160 στην αυλή του τυπογραφείου μου και όλα θα ήταν εύκολα.
Όπως είπα όμως οι θεοί των ραδιοερασιτεχνών δεν ήταν μαζί μας και από την αρχή όλα πήγαιναν στραβά.
Η συναρμολόγηση της Χ7 ήταν μπελάς πραγματικός και αν δεν είχα εμπειρία από το λύσε δέσε την δική μου PKW θα τα είχαμε βρεί σκούρα. Με τα πολλά και με τα λίγα μας έφαγε 5 απογεύματα για να την μοντάρουμε και να την συντονίσουμε, βάζοντας πάνω και το κιτ για τα 40μ. Κατασκευαστικά δεν μου άρεσε… πολλά λεφτά για μια μέτρια κατασκευή. Μόνο καλό ήταν ή μπούμα της που είναι όντος βαρέως τύπου, μάλιστα για κοντά στα 2000 $ που κάνει μαζί με μεταφορικά και κιτ 40μ δεν δικαιολογείται να έχει ΔΟΜΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ όπως αυτό που εντοπίσαμε στο ένα από τα τέσσερα ενεργά στοιχεία της. Ήταν τα στοιχεία μακρύτερα του κανονικού και ακουμπούσαν στο κέντρο τους… Τα δε καλώδια που συνέδεαν τα δύο μπαλούν με τα ενεργά στοιχεία ήταν απλά κολλημένα με κόλληση και όχι πρεσαρισμένα με αποτέλεσμα με το που τα τραβούσες λίγο σου μένανε στο χέρι!!! ΌΛΑ ΞΑΝΑ πρεσαρίστηκαν και κολληθήκαν από την αρχή!!
Αφού λοιπόν συναρμολογήθηκε η Χ7 μπήκε πάνω στο ρότορα και όλα μαζί στον πύργο 7 μέτρων που έχω για τις δοκιμές κεραιών αλλά και για τις συμμετοχές μας σε διάφορα contest.
Δυστυχώς δεν είχα να βάλω χοντρή σωλήνα από τον ρότορα μέχρι την κεραία και η κακοκαιρία που μας έπληξε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, λίγες ώρες πριν την έναρξη του contest ταρακούνησε δυνατά την κεραία και ξεχαρβάλωσε λίγο μια βίδα από την επαφή με το μάστ με αποτέλεσμα να καταστεί άχρηστος ο ρότορας και να χρειαστεί να γυρνάμε την κεραία με το χέρι το τελευταίο 24ωρο. Η βλάβη ήταν μικρή αλλά η κακοκαιρία κράτησε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο και έτσι δεν διακινδυνεύσαμε κανέναν να ανεβεί και να βιδώσει τις ξεχαρβαλωμένες βίδες. Εξάλλου μας ενδιέφεραν μόνο Ιαπωνία, Βραζιλία και Αμερική που σημένει ότι μόνο τρεις τέσσερεις φορές χρειάστηκε να την γυρίσουμε με το «σκοινί» ώστε να αλλάξει κατεύθυνση.
Το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η ανάρτηση των δίπολων για τα 80μ και 160μ. Για τα 80μ χρειάστηκε να μετακινήσουμε το κέντρο του διπόλου μακριά από το μεταλλικό κτίριο από πανελ στο οποίο στεγαζόταν και ο σταθμός μας και βρήκαμε γρήγορα την άκρη. Η εγκατάστασή του έγινε την Τετάρτη πριν το contest. Για το δίπολο των 160μ που κάναμε μερικές δοκιμές θα χρειαζόμασταν έναν ιστό 12-15μ περίπου τον οποίο δεν είχαμε και γι αυτό αφήσαμε την εγκατάστασή του για την Παρασκευή υπολογίζοντας ότι ο καιρός θα είναι καλός. Αμ δε, από την Πέμπτη το απόγευμα μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας έριχνε στην Ξάνθη τουλούμια νερό και αστραπόβροντα. Έτσι ξεκινήσαμε τον διαγωνισμό με μια μπάντα λιγότερη. Αλλά με ασφάλεια για τους συμμετέχοντες.
Στην εγκατάσταση των κεραιών δούλεψαν εκ περιτροπής οι SV7BVM Σταύρος, SV7OWC Μουμήν, SV7BAY Μπάμπης, SV7JJZ Γιάννης, SV7OWK Άκης, SV7RAZ Σάκης, SV7OWA Κώστας, SV7OWI Φερτούν. Οι κεραίες όλες συντονίστηκαν με το analyzer (εκπληκτικό και τσάμπα μόνο 60$) του SV7JJZ (δεν θυμάμαι την μάρκα) για το οποίο έχω πει και παλιότερα ότι θα γράψω μια παρουσίαση αλλά ακόμη δεν βρήκα τον χρόνο. Όλες οι κεραίες μας είχαν 1:1,1 έως 1:1,4 στάσιμα.
Στον σταθμό (Multi operator- one radio- high Power- ALL) στήσαμε ένα Kenwood 480 και το πρόγραμμα του Ν1ΜΜ. Όμως το 480 αν και συνεργαζόταν άψογα με το Ν1ΜΜ, αρνούταν πεισματικά να δουλέψει με το παπαγαλάκι για να έχουμε ξεκούραστα το «CQ CONTEST J47X CONTEST». Εκεί αφού έφαγα τουλάχιστον μια μέρα, βάζοντας καλώδια, βύσματα, μετασχηματιστές απομόνωσης κλπ τα παράτησα και δουλέψαμε το contest χωρίς παπαγαλάκι. Όχι ότι κουραστήκαμε αλλά για το αντέτ ήθελα να δουλέψει… δεν δούλεψε τελικά, αν κάποιος έχει κάποια ιδέα που μου διέφυγε ευχαρίστως να την ακούσω και να την δοκιμάσω.
Μετά το 480 είχαμε τον ACOM 1000 του SV7OWK, ο οποίος για ακόμη μια χρονιά αποδείχθηκε σκυλί και μας έκαψε και έναν διακόπτη τριών θέσεων που ο κατασκευαστή του τον δίνει για 1,5Kw αλλά τα κακάρωσε με πολύ λιγότερα!!!
Χειριστές του σταθμού J47X ο υπογράφων SV7BVM, ο SV7JJZ, ο SV7OWC και ο επισκέπτης μας SV8DTL ο Παναγιώτης από την Ορεστιάδα που ήρθε και κυριολεκτικά μας ξεκούρασε κάνοντας πάνω από 500 επαφές. Όπως είπα είχαμε στημένο μόνο ένα ράδιο και δουλέψαμε 40 ώρες περίπου, χαλαρά και χωρίς άγχος γιατί περισσότερο θέλαμε να δούμε πως μπορεί να δουλέψει το multi operator. Σίγουρα έλειψε το δεύτερο ράδιο με το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε τους πολλαπλασιαστές αλλά γεροί να είμαστε έχουμε χρόνια μπροστά μας. Άσε που θα πρέπει να λύσουμε και το πρόβλημα με νέες κεραίες και φυσικά τα φίλτρα για να μην επηρεάζονται οι εκπομπές, τα οποία δεν έχουμε!!!
Τελικά μαζέψαμε 2207 επαφές και περίπου 1.200.000 πόντους. Πέρσι που είχα δουλέψει το ίδιο contest single operator είχα κάνει 1199 επαφές και είχα μαζέψει 539.000 πόντους.
Νομίζω ότι η εμπειρία που αποκομίσαμε αλλά και η παρέα που κάναμε αυτές τις μέρες που ασχοληθήκαμε με το CQ ww ssb contest 2014 ήταν και αυτό που θα μας μείνει.
Ευχαριστώ όσους βοήθησαν και ελπίζω του χρόνου να είμαστε περισσότεροι…
73 de SV7BVM

Σταύρος Καρυπίδης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σταυρο, περάσατε καλά ??????? Διασκεδάσατε ???? Κάνατε το χόμπι σας ???? Κάνατε το κέφι σας ????
Το ευχαριστηθήκατε ????
Τότε ολα καλά και άξιζε το Σ/Κ.
73 de SV1RP

stiv είπε...

Nai file ayto metraei... ola ta alla pane se deyterh moira... eyxaristo...